Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
W tej rosyjskiej wersji szarlotki starte jabłka moczy się w rumie, aby osiągnąć wyborny smak i niezwykłą wilgotność ciasta. To cudowne, zupełnie inne ciasto, doskonałe gdy jest zatrzęsienie jabłek.
Składniki:
- 5-6 jabłek, startych
- 40 ml rumu
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 jajka
Przygotowanie:
1Starte jabłka polać rumem i odstawić na 30 minut.
2Wysmarować tłuszczem okrągłą blachę; rozgrzać piekarnik do 190 C.
3Masło zmiksować, aby było puszyste. Wmieszać cukier, aromat waniliowy i jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i, miksując, stopniowo dodawać do masła, wraz z kakao, cynamonem i orzechami. Dodać jabłka i wymieszać całość łyżką, a następnie wlać ciasto do przygotowanej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
Porcja dla:
12 osób