Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Sernik zrobiony w multicookerze jest delikatny i wilgotny. Gdy całkiem wystygnie jest bardziej stężały i łatwiej go kroić.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g twarogu
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki kaszy manny

Przygotowanie:

1Miskę multicookera wysmarować tłuszczem (np. masłem).

2Ubić jajka mikserem przez 2-3 minuty aż będą jasne i puszyste. Dodać cukier i znów zmiksować. Następnie – miksując – dodawać ser, jogurt, kaszę, wanilię, sól i proszek do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie.

3Przelać ciasto do misy multicookera, włączyć tryb „pieczenie” ustawiając czas na 45 minut.

4Ciasto bardzo delikatnie oddzielić od ścianek miski łopatką. Przykryć dużym talerzem i odwracając miskę do góry dnem wyjąć ciasto. (Można je tak zostawić, a można powtórzyć czynność z drugim dużym talerzem i znów odwrócić.) Jeśli sernik jest z wierzchu zbyt blady można go posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Porcja dla:

8 osób