Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bardzo wilgotne, pyszne ciasto. Ciekawie się prezentuje, bo ciasto czekoladowe tworzy w nim falę! Wcale nie jest trudne.

Składniki:

  • 70 g margaryny do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki (265 g) cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki startej cukinii
  • 1/3 szklanki (80 ml) wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 2/3 szklanki (210 g) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem keksówkę o wymiarach 23×12 cm.

2W dużej misce utrzeć margarynę z cukrem. Wmieszać jajka. Dodać cukinię, wodę i wanilię; wymieszać. Wmieszać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Na koniec wmieszać orzechy.

3Podzielić ciasto na dwie części – do jednej części dodać kakao i groszki czekoladowe. Do keksówki najpierw wlać zwykłe ciasto, a na nie wlać ciasto czekoladowe.

4Piec przez około 1 godzinę, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut, a następnie wyjąć z blaszki. Przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

12 osób