Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Chciałam upiec dietetyczny sernik, więc użyłam jogurtu greckiego 0% – sernik wyszedł lekki, konsystencją przypominający mus. Jako spód można użyć dowolnych kruchych ciasteczek lub herbatników, najlepiej też dietetycznych, np. digestives.

Składniki:

  • 180 g pokruszonych ciasteczek
  • 40 g masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć dość drobno. Dodać miękkie masło i wymieszać. Wyłożyć tym blachę i wstawić do lodówki.

3Przygotować masę serową: jogurt grecki wymieszać trzepaczką z serkiem homogenizowanym i żółtkami. Wmieszać mąkę, cukier i sok cytrynowy. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

4Wlać masę serową na przygotowany spód. Piec przez 40 minut. Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

6 osób