15 min.
30 min.
45 min.
Ciasteczko brownie powinno być wilgotne w środku, niemal kleiste, o mocnym czekoladowym smaku. W tym przepisie oprócz czekolady dodamy do nich także kakao, żeby były jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 85 g dobrej gorzkiej czekolady (zawierającej co najmniej 70% kakao)
- 100 g masła
- 125 g drobnego cukru
- 100 g jasnego cukru muscovado
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 całe jajka i 1 żółtko o temperaturze pokojowej, roztrzepane razem
- 100 g mąki
- 3 łyżki kakao w proszku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować kwadratową, płytką formę o boku 18 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
2Połamać czekoladę na kawałki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać masło i ustawić nad rondlem z lekko wrzącą wodą tak, by dno naczynia nie dotykało wrzątku. Odczekać, aż czekolada się roztopi, zestawić z rondla i odstawić, żeby ostygła.
3Dodać do czekolady cukier zwykły i muscovado oraz esencję waniliową. Wymieszać. Ucierając dodawać stopniowo jajka. Przesiać mąkę i kakao do czekolady z jajkami. Wymieszać, by składniki się połączyły, ale niezbyt dokładnie.
4Wlać do przygotowanej formy. Piec około 30 minut, aż ciasto wyrośnie, ale pozostanie lekko miękkie pośrodku, a na szpikulcu, którym je nakłujemy, pozostaną wilgotne okruszki. Wierzch ciasta powinnien lekko popękać. Nie należy trzymać go za długo w piekarniku, żeby zbytnio nie wyschło.
5Odstawić ciasto w formie na 5 minut, a potem wyłożyć na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Usunąć papier do pieczenia i pokroić ciasto na 16 kwadratowych porcji. Jeśli to możliwe, zawinąć je w folię na noc, gdyż najlepiej smakuje następnego dnia. Można je w taki sposób przechowywać 3-4 dni.
Porcja dla:
16 osób