Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ten tort czekoladowy piecze się szybko – a smakuje fantastycznie. Użyj najlepszej czekolady, na jaką możesz sobie pozwolić, a efekt będzie wspaniały. Pyszne ciasto czekoladowe o wilgotnej teksturze.

Składniki:

  • 200 g ciemnej czekolady (70% kakao)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Połamać czekoladę na kawałki i stopić wraz z masłem w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Odstawić na chwilę, aby ostygło.

2Mieszając, dodać do czekolady cukier, migdały, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, sól, i na koniec jajka. Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka można wmieszać 2-3 łyżki mąki.

3Rozgrzać piekarnik do 160 C.

4Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do tortownicy ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Po ostygnięciu ciasto powinno być w środku nadal nieco mokre.

5Opcjonalnie, przed podaniem, można posypać ciasto cukrem pudrem.

Porcja dla:

12 osób