10 min.
40 min.
50 min.
Ten tort czekoladowy piecze się szybko – a smakuje fantastycznie. Użyj najlepszej czekolady, na jaką możesz sobie pozwolić, a efekt będzie wspaniały. Pyszne ciasto czekoladowe o wilgotnej teksturze.
Składniki:
- 200 g ciemnej czekolady (70% kakao)
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Połamać czekoladę na kawałki i stopić wraz z masłem w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Odstawić na chwilę, aby ostygło.
2Mieszając, dodać do czekolady cukier, migdały, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, sól, i na koniec jajka. Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka można wmieszać 2-3 łyżki mąki.
3Rozgrzać piekarnik do 160 C.
4Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do tortownicy ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Po ostygnięciu ciasto powinno być w środku nadal nieco mokre.
5Opcjonalnie, przed podaniem, można posypać ciasto cukrem pudrem.
Porcja dla:
12 osób