Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

To klasyczny francuski deser, bardzo owocowy i przepyszny. To też doskonały sposób na wykorzystanie wiśni, kiedy jest na nie sezon. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 400 g świeżych wiśni (wydrylowanych)
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Wiśnie umyć i wysuszyć.

3Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego wiśnie.

4W rondelku, na średnim ogniu podgrzać mleko.

5W dużej misce wymieszać jajka z cukrem, mąką i rumem.

6Dodać gorące mleko i dobrze wymieszać.

7Wlać ciasto na wiśnie w przygotowanym naczyniu.

8Piec przez 45 minut.

Porcja dla:

6 osób