Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To klasyczny francuski deser, bardzo owocowy i przepyszny. To też doskonały sposób na wykorzystanie wiśni, kiedy jest na nie sezon. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 400 g świeżych wiśni (wydrylowanych)
- 500 ml mleka
- 6 jajek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Wiśnie umyć i wysuszyć.
3Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego wiśnie.
4W rondelku, na średnim ogniu podgrzać mleko.
5W dużej misce wymieszać jajka z cukrem, mąką i rumem.
6Dodać gorące mleko i dobrze wymieszać.
7Wlać ciasto na wiśnie w przygotowanym naczyniu.
8Piec przez 45 minut.
Porcja dla:
6 osób