40 min.
20 min.
60 min.
Ten przepis przywędrował do Portugalii bardzo dawno temu, wraz z arabskim najazdem. Dlatego nazywa się je tam ciastem pomarańczowym na stary sposób: bolo de laranja a` moda antiga.
Składniki:
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 100 g mąki
- masło do nasmarowania formy
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 220°C. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i 4 łyżkami letniej wody na puszystą masę.
2Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Natłuścić tortownicę, napełnić ciastem i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
3Ugotować budyń z mleka i budyniu w proszku według przepisu na opakowaniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.
4Masło utrzeć na puszysty krem. Dodać budyń i dokładnie wymieszać, w razie konieczności dodać 2 łyżki wody. Ubić na sztywno śmietanę i dodać do kremu budyniowego. Dodać zmielone orzechy i wymieszać.
5Ciasto przekroić wzdłuż w połowie grubości długim nożem na dwa placki. Nasmarować połową kremu dolny placek, położyć na nim górny i drugą połową kremu posmarować ciasto z wierzchu i po bokach.
6Umyć pomarańcze i wytrzeć do sucha. Obrać jak najcieniej skórkę z jednej z nich obieraczką do warzyw i pokroić na wąskie, długie paseczki. Obrać resztę pomarańczy i podzielić na cząstki. Wierzch tortu przystroić paskami skórki i cząstkami pomarańczy.
Porcja dla:
8 osób