Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ten przepis przywędrował do Portugalii bardzo dawno temu, wraz z arabskim najazdem. Dlatego nazywa się je tam ciastem pomarańczowym na stary sposób: bolo de laranja a` moda antiga.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 100 g mąki
  • masło do nasmarowania formy

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 220°C. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i 4 łyżkami letniej wody na puszystą masę.

2Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Natłuścić tortownicę, napełnić ciastem i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

3Ugotować budyń z mleka i budyniu w proszku według przepisu na opakowaniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.

4Masło utrzeć na puszysty krem. Dodać budyń i dokładnie wymieszać, w razie konieczności dodać 2 łyżki wody. Ubić na sztywno śmietanę i dodać do kremu budyniowego. Dodać zmielone orzechy i wymieszać.

5Ciasto przekroić wzdłuż w połowie grubości długim nożem na dwa placki. Nasmarować połową kremu dolny placek, położyć na nim górny i drugą połową kremu posmarować ciasto z wierzchu i po bokach.

6Umyć pomarańcze i wytrzeć do sucha. Obrać jak najcieniej skórkę z jednej z nich obieraczką do warzyw i pokroić na wąskie, długie paseczki. Obrać resztę pomarańczy i podzielić na cząstki. Wierzch tortu przystroić paskami skórki i cząstkami pomarańczy.

Porcja dla:

8 osób