60 min.
25 min.
85 min.
Tort przełożony masą z bitej śmietany i truskawek, który wspaniale się prezentuje, a nie wymaga zbyt wiele zachodu.
Składniki:
- 400 g (2 szklanki) cukru
- 1 opakowanie (80 g) galaretki o smaku truskawkowym
- 225 g masła o temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 395 g (2 i 3/4 szklanki) mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 75 g (1/2 szklanki) rozgniecionych truskawek
- 355 ml śmietany tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 230 g świeżych truskawek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1Ciasto: Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy tortownice o średnicy 23 cm.
2W dużej misce zmiksować cukier z galaretką i masłem, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do mieszaniny z cukrem. Dodać 1 łyżeczkę wanilii i puree z truskawek. Podzielić ciasto równo na trzy części, wykładając do tortownic o średnicy 23 cm.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Studzić przez 10 minut w blasze, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
4Masa: Na szybkich obrotach miksera ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki wanilii. Pokryć każdą z 3 warstw 1/3 ubitej śmietany i 3/4 szklanki truskawek w plasterkach.
5Krem do dekoracji Zmiksować margarynę z serkiem, cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie kremowa masa. Rozsmarować na bokach ciasta i wzdłuż krawędzi wierzchu ciasta.
6Pozostałą bitą śmietanę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami w ćwiartkach.
Porcja dla:
1 osoby