Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
85 min.

Tort przełożony masą z bitej śmietany i truskawek, który wspaniale się prezentuje, a nie wymaga zbyt wiele zachodu.

Składniki:

  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 1 opakowanie (80 g) galaretki o smaku truskawkowym
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 395 g (2 i 3/4 szklanki) mąki tortowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 75 g (1/2 szklanki) rozgniecionych truskawek
  • 355 ml śmietany tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 230 g świeżych truskawek pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1Ciasto: Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy tortownice o średnicy 23 cm.

2W dużej misce zmiksować cukier z galaretką i masłem, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do mieszaniny z cukrem. Dodać 1 łyżeczkę wanilii i puree z truskawek. Podzielić ciasto równo na trzy części, wykładając do tortownic o średnicy 23 cm.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Studzić przez 10 minut w blasze, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4Masa: Na szybkich obrotach miksera ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki wanilii. Pokryć każdą z 3 warstw 1/3 ubitej śmietany i 3/4 szklanki truskawek w plasterkach.

5Krem do dekoracji Zmiksować margarynę z serkiem, cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie kremowa masa. Rozsmarować na bokach ciasta i wzdłuż krawędzi wierzchu ciasta.

6Pozostałą bitą śmietanę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami w ćwiartkach.

Porcja dla:

1 osoby