20 min.
02 min.
22 min.
Karnawał zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto pomyśleć o pysznym torcie na przyjęcie z przyjaciółmi. Klasyczny smak słynnego tortu ze Schwarzwaldu będzie na tę okazję idealny!
Składniki:
- 1 opakowanie (400 g) mrożonych wiśni
- 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 750 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie (400 g) gotowych spodów tortowych ciemnych
- 50 g czekolady gorzkiej do posypania
- bezy do dekoracji
Przygotowanie:
1Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
2Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
3Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
4Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Gdy zacznie gęstnieć, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
5Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy.
6Masę kładziemy od razu na ciasto, lub jeśli będzie zbyt rzadka, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, aby zgęstniała. Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami. Trzeci spód (wierzch) oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
7Wierzch dekorujemy bezami i wiśniami. Smacznego!
Porcja dla:
12 osób