Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
02 min.
Całkowity czas:
22 min.

Karnawał zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto pomyśleć o pysznym torcie na przyjęcie z przyjaciółmi. Klasyczny smak słynnego tortu ze Schwarzwaldu będzie na tę okazję idealny!

Składniki:

  • 1 opakowanie (400 g) mrożonych wiśni
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 750 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (400 g) gotowych spodów tortowych ciemnych
  • 50 g czekolady gorzkiej do posypania
  • bezy do dekoracji

Przygotowanie:

1Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.

2Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.

3Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

4Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Gdy zacznie gęstnieć, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.

5Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy.

6Masę kładziemy od razu na ciasto, lub jeśli będzie zbyt rzadka, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, aby zgęstniała. Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami. Trzeci spód (wierzch) oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.

7Wierzch dekorujemy bezami i wiśniami. Smacznego!

Porcja dla:

12 osób