Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Bardzo proste i szybkie ciasto! W 10 minut znajduje się w piekarniku. Idealne na Wielkanoc, piękne i żółte. Najlepiej podawać tak: polać talerzyk schłodzonym ajerkoniakiem i ułożyć na tym kawałek babki. Palce lizać!
Składniki:
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 250 g cukru
- 5 jaj
- 250 ml ajerkoniaku
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie (12 g) proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
2Zmiksować olej z cukrem i jajkami na puszystą masę.
3Stale mieszając powoli dodać ajerkoniak.
4Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Przelać do formy na babkę z kominkiem.
5Piec w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce przez 50 minut.
Porcja dla:
1 osoby