Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Bardzo proste i szybkie ciasto! W 10 minut znajduje się w piekarniku. Idealne na Wielkanoc, piękne i żółte. Najlepiej podawać tak: polać talerzyk schłodzonym ajerkoniakiem i ułożyć na tym kawałek babki. Palce lizać!

Składniki:

  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g cukru
  • 5 jaj
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (12 g) proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.

2Zmiksować olej z cukrem i jajkami na puszystą masę.

3Stale mieszając powoli dodać ajerkoniak.

4Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Przelać do formy na babkę z kominkiem.

5Piec w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce przez 50 minut.

Porcja dla:

1 osoby