Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Pyszne ciasto nie tylko na świąteczne okazje – przekładane orzechową polewą i kremem budyniowym przypomina tort.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1Mąkę wysiekać z cukrem i margaryną. Dodać jajka, miód, mleko i sodę, zarobić gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę wyłożyć pergaminem.

3Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Upiec na złoty kolor.

4Przygotować polewę: cukier rozpuścić z margaryną i miodem na małym ogniu, dodać orzechy i wymieszać. Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć do drugiej foremki wyłożonej pergaminem i pokryć polewą orzechową. Piec przez 40 minut.

5Budyń ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń, cały czas mieszając. Dodać kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na placek bez polewy i przykryć drugim – tym z polewą.

Porcja dla:

16 osób