60 min.
60 min.
120 min.
Pyszne ciasto nie tylko na świąteczne okazje – przekładane orzechową polewą i kremem budyniowym przypomina tort.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 300 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1Mąkę wysiekać z cukrem i margaryną. Dodać jajka, miód, mleko i sodę, zarobić gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę wyłożyć pergaminem.
3Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Upiec na złoty kolor.
4Przygotować polewę: cukier rozpuścić z margaryną i miodem na małym ogniu, dodać orzechy i wymieszać. Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć do drugiej foremki wyłożonej pergaminem i pokryć polewą orzechową. Piec przez 40 minut.
5Budyń ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń, cały czas mieszając. Dodać kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na placek bez polewy i przykryć drugim – tym z polewą.
Porcja dla:
16 osób