Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pyszne, proste ciasto z cukinią i jagodami, pachnące cynamonem. Wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 450 g cukru
  • 250 g startej cukinii
  • 375 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko wytłuścić 4 małe foremki (12×7 cm).

2W dużej misce zmiksować jajka z olejem, wanilią i cukrem. Dodać cukinię i wymieszać. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać.

3Jagody wymieszać z niewielką ilością mąki, aby nie opadły na dno ciasta, dodać do ciasta w misce i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek.

4Piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjcie czysty.

5Studzić przez 20 minut w foremkach, a następnie wyjąć na kratkę i ostudzić całkowicie.

Porcja dla:

4 osób