Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Pyszne, proste ciasto z cukinią i jagodami, pachnące cynamonem. Wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty.
Składniki:
- 3 jajka
- 250 ml oleju roślinnego
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 450 g cukru
- 250 g startej cukinii
- 375 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko wytłuścić 4 małe foremki (12×7 cm).
2W dużej misce zmiksować jajka z olejem, wanilią i cukrem. Dodać cukinię i wymieszać. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać.
3Jagody wymieszać z niewielką ilością mąki, aby nie opadły na dno ciasta, dodać do ciasta w misce i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek.
4Piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjcie czysty.
5Studzić przez 20 minut w foremkach, a następnie wyjąć na kratkę i ostudzić całkowicie.
Porcja dla:
4 osób