Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Ten przepis dostałam od babci, ale musiałam go od niej wyciągać godzinami. To cudownie lekki biszkopt upieczony bez mąki, za to z bułki tartej z mielonymi migdałami. Najlepiej pasują do niego bardzo kwaśne wiśnie.
Składniki:
- 4 białka
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- 130 g bułki tartej
- 30 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
1Ubić białka na sztywno i wstawić do lodówki.
2Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Bułkę tartą wymieszać z migdałami, cynamonem, goździkami i kakao i dodać do żółtek, mieszając łyżką. Wmieszać wino lub mleko.
3Delikatnie dodać białka i wymieszać łyżką całość.
4Rozgrzać piekarnik do 180 C.
5Tortownicę wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Na to wyłożyć wiśnie i przykryć resztą ciasta.
6Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-55 minut.
Porcja dla:
12 osób