Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ten przepis dostałam od babci, ale musiałam go od niej wyciągać godzinami. To cudownie lekki biszkopt upieczony bez mąki, za to z bułki tartej z mielonymi migdałami. Najlepiej pasują do niego bardzo kwaśne wiśnie.

Składniki:

  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 180 g cukru
  • 130 g bułki tartej
  • 30 g mielonych migdałów

Przygotowanie:

1Ubić białka na sztywno i wstawić do lodówki.

2Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Bułkę tartą wymieszać z migdałami, cynamonem, goździkami i kakao i dodać do żółtek, mieszając łyżką. Wmieszać wino lub mleko.

3Delikatnie dodać białka i wymieszać łyżką całość.

4Rozgrzać piekarnik do 180 C.

5Tortownicę wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Na to wyłożyć wiśnie i przykryć resztą ciasta.

6Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-55 minut.

Porcja dla:

12 osób