Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
270 min.

Niewiarygodnie pyszne połączenie jabłek, cynamonu i suszonej żurawiny na kruchym spodzie, posypane kruszonką. Hit przyjęcia!

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 1/4 szklanki lodowatej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 8 średnich jabłek, obranych i pokojonych w 1 cm kostkę
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło i wysiekać, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodawać wodę po jednej łyżce, cały czas siekając. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

2Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą formę.

3Cukier wymieszać z mąką, cynamonem i gałką. Dodać jabłka i dobrze wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszaniną. Dodać żurawinę i wymieszać.

4Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i solą. Masło posiekać w małe kawałeczki, dodać do suchych składników i siekać, aż powstanie kruszonka.

5Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki foremki. Na ciasto wyłożyć nadzienie. Posypać kruszonką.

6Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez kolejne 40 minut, aż jabłka będą miękkie. Sprawdzić nożem czy są już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, to piec chwilę dłużej. Jeśli wierzch jest zbyt rumiany, lepiej przykryć go folią aluminiową.

Porcja dla:

12 osób