Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Twórcą tortu był Franz Sacher, który upiekł go po raz pierwszy w roku 1832. Na czekoladowym deserze zbił fortunę i za zarobione pieniądze zbudował słynny hotel w Wiedniu.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 125 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do nasmarowania formy

Przygotowanie:

1Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić w chłodne miejsce.

2Pokruszyć i roztopić czekoladę do ciasta. Dodać masło, cukier puder i waniliowy oraz żółtka; mikserem ubić na puszystą masę. Zmieszać osobno mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać do masy i wymieszać. Dodać pianę i wymieszać.

3Przełożyć ciasto do formy, wygładzić powierzchnię, przy brzegu tortownicy lekko podnieść do góry. Piec 60–70 minut, wyjąć z piekarnika i studzić 5 minut. Zdjąć bok tortownicy.

4Położyć na wierzch papier do pieczenia, na nim deskę do chleba i wystudzić. Zdjąć papier, położyć ciasto na drucianej podstawce. Przetrzeć konfiturę przez sitko, dodać nieco wody i podgrzać. Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą, zostawić do wyschnięcia.

5Roztopić czekoladę z masłem kokosowym. Polać tort z wierzchu i z boku. Przenieść go na paterę, zanim polewa stwardnieje.

Porcja dla:

1 osoby