25 min.
30 min.
55 min.
Twórcą tortu był Franz Sacher, który upiekł go po raz pierwszy w roku 1832. Na czekoladowym deserze zbił fortunę i za zarobione pieniądze zbudował słynny hotel w Wiedniu.
Składniki:
- 6 jajek
- 140 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 125 g mąki
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do nasmarowania formy
Przygotowanie:
1Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić w chłodne miejsce.
2Pokruszyć i roztopić czekoladę do ciasta. Dodać masło, cukier puder i waniliowy oraz żółtka; mikserem ubić na puszystą masę. Zmieszać osobno mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać do masy i wymieszać. Dodać pianę i wymieszać.
3Przełożyć ciasto do formy, wygładzić powierzchnię, przy brzegu tortownicy lekko podnieść do góry. Piec 60–70 minut, wyjąć z piekarnika i studzić 5 minut. Zdjąć bok tortownicy.
4Położyć na wierzch papier do pieczenia, na nim deskę do chleba i wystudzić. Zdjąć papier, położyć ciasto na drucianej podstawce. Przetrzeć konfiturę przez sitko, dodać nieco wody i podgrzać. Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą, zostawić do wyschnięcia.
5Roztopić czekoladę z masłem kokosowym. Polać tort z wierzchu i z boku. Przenieść go na paterę, zanim polewa stwardnieje.
Porcja dla:
1 osoby