Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczne i proste ciasto owocowe, które bardzo często piekę nawet w trakcie tygodnia na podwieczorek. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka (250 g) margaryny, rozpuszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 300 g śliwek, wydrylowanych i pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
2Jajka zmiksować z cukrem. Dodać przestudzoną margarynę i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, cały czas ucierając.
3Do ciasta dodać jabłka i śliwki, wymieszać. Przełożyć do formy.
4Piec przez 30-40 minut.
Porcja dla:
12 osób