Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczne i proste ciasto owocowe, które bardzo często piekę nawet w trakcie tygodnia na podwieczorek. Polecam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka (250 g) margaryny, rozpuszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 300 g śliwek, wydrylowanych i pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.

2Jajka zmiksować z cukrem. Dodać przestudzoną margarynę i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, cały czas ucierając.

3Do ciasta dodać jabłka i śliwki, wymieszać. Przełożyć do formy.

4Piec przez 30-40 minut.

Porcja dla:

12 osób