Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Proste i szybkie ciasto jogurtowe. Można je przekroić na pół i przełożyć kremem, albo dodać ulubionych owoców.

Składniki:

  • 375 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.

2Zmiksować jogurt z olejem, cukrem, jajkami, skórką cytrynową i wanilią. Przesiać do środka mąkę, sodę i proszek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do foremki.

3Piec przez 45-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąc z piekarnika i odstawić na 15 minut, a następnie odkroić nożem od brzegów foremki i zdjąć brzeg tortownicy.

Porcja dla:

1 osoby