Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
175 min.

Świetne ciasto świąteczne, które można upiec dużo wcześniej. Najlepiej smakuje, gdy „dojrzeje” przez kilka dni. Kroić w grube kromki i podawać na śniadanie, do kawy, na lunch, albo jako śniadanie na wynos. Zobaczcie nasz video przepis z tym ciastem.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • odrobina ciepłego mleka
  • 1 szczypta cukru
  • 80 g świeżych drożdży lub 25 g aktywnych suchych drożdży
  • 200 g cukru
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 200 g rodzynek
  • 250 g blanszowanych migdałów, grubo posiekanych
  • 200 g mieszanej skórki kandyzowanej
  • 1/2 łyżka soli
  • 250 g masła
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

1Mąką wsypać do miseczki i pokruszyć do niej drożdże. Dodać szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

2Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem w rondelku na małym ogniu.

3Wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki poza rodzynkami. Dodać do wyrośniętego ciasta. Na koniec wmieszać rodzynki.

4Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

5Wyjąć ciasto z miski i uformować z niego prostokątny bochenek. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C / przez 30-35 minut.

7Zaraz po upieczeniu posmarować stopionym masłem i hojnie posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

15 osób