25 min.
30 min.
175 min.
Świetne ciasto świąteczne, które można upiec dużo wcześniej. Najlepiej smakuje, gdy „dojrzeje” przez kilka dni. Kroić w grube kromki i podawać na śniadanie, do kawy, na lunch, albo jako śniadanie na wynos. Zobaczcie nasz video przepis z tym ciastem.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- odrobina ciepłego mleka
- 1 szczypta cukru
- 80 g świeżych drożdży lub 25 g aktywnych suchych drożdży
- 200 g cukru
- 350 ml ciepłego mleka
- 200 g rodzynek
- 250 g blanszowanych migdałów, grubo posiekanych
- 200 g mieszanej skórki kandyzowanej
- 1/2 łyżka soli
- 250 g masła
- 2 żółtka
Przygotowanie:
1Mąką wsypać do miseczki i pokruszyć do niej drożdże. Dodać szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem w rondelku na małym ogniu.
3Wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki poza rodzynkami. Dodać do wyrośniętego ciasta. Na koniec wmieszać rodzynki.
4Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5Wyjąć ciasto z miski i uformować z niego prostokątny bochenek. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C / przez 30-35 minut.
7Zaraz po upieczeniu posmarować stopionym masłem i hojnie posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
15 osób