Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
To prosty sposób na przygotowanie puree z dyni, które następnie można zamrozić. Gotowe puree z dyni ułatwi nam pieczenie dyniowych ciast i muffinów.
Składniki:
- 1 dynia
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 165 stopni C.
2Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Przykryć każdą połowę folią aluminiową.
3Włożyć do nagrzanego piekarnika folią do góry. Piec przez około 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
4Kiedy dynia lekko przestygnie, wydrapać miąższ, a następnie zmiksować go w blenderze. Wyłożyć zmiksowany miąższ na sito znajdujące się nad dużą miską i pozostawić na maksimum 2 godziny, aby odsączyć płyn.
5Przechowywać w woreczkach foliowych w zamrażarce.
Porcja dla:
10 osób