Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
150 min.

To prosty sposób na przygotowanie puree z dyni, które następnie można zamrozić. Gotowe puree z dyni ułatwi nam pieczenie dyniowych ciast i muffinów.

Składniki:

  • 1 dynia

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 165 stopni C.

2Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Przykryć każdą połowę folią aluminiową.

3Włożyć do nagrzanego piekarnika folią do góry. Piec przez około 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.

4Kiedy dynia lekko przestygnie, wydrapać miąższ, a następnie zmiksować go w blenderze. Wyłożyć zmiksowany miąższ na sito znajdujące się nad dużą miską i pozostawić na maksimum 2 godziny, aby odsączyć płyn.

5Przechowywać w woreczkach foliowych w zamrażarce.

Porcja dla:

10 osób