Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
280 min.

Bardzo proste ciasto: biszkopt z pianką truskawkową. Nie może się nie udać! Musi poleżeć chwilę w lodówce, ale samo przygotowanie nie jest wcale czasochłonne.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szczypta soli
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, stale miksując, powoli dodawać cukier. Wmieszać żółtka, a na koniec wmieszać mąkę pszenną wymieszaną z kukurydzianą.

3Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż biszkopt będzie lekko rumiany. Odstawić na metalową kratkę aby wystygł.

4W tym czasie umyć i oczyścić truskawki. Połowę truskawek zmiksować z cukrem waniliowym.

5Ubić śmietanę dodając śmietanfix, dodać do niej zmiksowane truskawki i wymieszać.

6Wyjąć biszkopt z blachy i ułożyć na paterze. Na wierzch wyłożyć krem truskawkowy. Resztę truskawek przekroić na połówki i udekorować nimi wierzch ciasta. Odstawić ciasto do lodówki, aż krem zesztywnieje.

Porcja dla:

1 osoby