25 min.
15 min.
280 min.
Bardzo proste ciasto: biszkopt z pianką truskawkową. Nie może się nie udać! Musi poleżeć chwilę w lodówce, ale samo przygotowanie nie jest wcale czasochłonne.
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szczypta soli
- 125 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, stale miksując, powoli dodawać cukier. Wmieszać żółtka, a na koniec wmieszać mąkę pszenną wymieszaną z kukurydzianą.
3Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż biszkopt będzie lekko rumiany. Odstawić na metalową kratkę aby wystygł.
4W tym czasie umyć i oczyścić truskawki. Połowę truskawek zmiksować z cukrem waniliowym.
5Ubić śmietanę dodając śmietanfix, dodać do niej zmiksowane truskawki i wymieszać.
6Wyjąć biszkopt z blachy i ułożyć na paterze. Na wierzch wyłożyć krem truskawkowy. Resztę truskawek przekroić na połówki i udekorować nimi wierzch ciasta. Odstawić ciasto do lodówki, aż krem zesztywnieje.
Porcja dla:
1 osoby