Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ciepły deser, który można przygotować ze świeżych lub mrożonych brzoskwiń, albo nawet tych w puszce (które zawsze mam w domu, żeby zawsze w razie potrzeby móc przywołać zimą smak lata). Podaję go z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych brzoskwiń, obranych
  • 500 g jagód
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki
  • 90 g masła

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2W dużej misce wymieszać owoce z 3 łyżkami mąki i z cukrem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

390 g masła rozetrzeć w palcach z brązowym cukrem, solą, cynamonem, gałką i płatkami, aby powstało grudkowate ciasto. Wyłożyć tę kruszonkę na owoce i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, aż owoce będą wrzeć. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

8 osób