Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Ciepły deser, który można przygotować ze świeżych lub mrożonych brzoskwiń, albo nawet tych w puszce (które zawsze mam w domu, żeby zawsze w razie potrzeby móc przywołać zimą smak lata). Podaję go z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych brzoskwiń, obranych
- 500 g jagód
- 3 łyżki mąki
- 100 g cukru
- 90 g mąki
- 90 g masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C.
2W dużej misce wymieszać owoce z 3 łyżkami mąki i z cukrem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
390 g masła rozetrzeć w palcach z brązowym cukrem, solą, cynamonem, gałką i płatkami, aby powstało grudkowate ciasto. Wyłożyć tę kruszonkę na owoce i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, aż owoce będą wrzeć. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
8 osób