Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Zawsze piekę dwa bochenki tego chlebka i jeden zamrażam (bardzo dobrze się zamraża w szczelnym, plastikowym woreczku). Aby go rozmrozić, wystarczy go pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Można też rozmrażać go w piekarniku.
Składniki:
- 360 g mąki
- 20 g sody oczyszczonej
- 3 szczypty soli
- 260 g cukru
- 40 g masła, stopionego
Przygotowanie:
1Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cukier.
2W środek mąki wlać stopione masło, dodać rum i jajka, po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Ciasto ma być gładkie. Dodać rodzynki i znów wymieszać. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
3Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem 2 podłużne foremki.
4Podzielić ciasto na pół i wlać do foremek. Piec przez 45 minut.
Porcja dla:
12 osób