Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Zawsze piekę dwa bochenki tego chlebka i jeden zamrażam (bardzo dobrze się zamraża w szczelnym, plastikowym woreczku). Aby go rozmrozić, wystarczy go pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Można też rozmrażać go w piekarniku.

Składniki:

  • 360 g mąki
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 3 szczypty soli
  • 260 g cukru
  • 40 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cukier.

2W środek mąki wlać stopione masło, dodać rum i jajka, po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Ciasto ma być gładkie. Dodać rodzynki i znów wymieszać. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

3Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem 2 podłużne foremki.

4Podzielić ciasto na pół i wlać do foremek. Piec przez 45 minut.

Porcja dla:

12 osób