Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
285 min.

Kiedy spód tortu składa się z czekolady i płatków śniadaniowych, piekarnik okazuje się niepotrzebny!

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 150 g płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

1Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Rozdrobnić czekoladę i stopić z masłem w rondelku. Dodać płatki śniadaniowe i wymieszać. Płynną masę rozprowadzić na papierze do pieczenia na dnie formy, ostudzić, żeby stwardniała.

2Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i skórką cytryny na gęsty krem. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać sok cytrynowy i rozpuścić w nim odciśniętą z wody żelatynę. Energicznie wymieszać z kremem twarogowym.

3Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z kremem trzepaczką do piany. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli kompot z borówek jest bardzo płynny, odsączyć owoce na sitku.

4Spód z czekolady i płatków śniadaniowych posmarować połową kremu i rozłożyć na nim borówki w kole o średnicy mniejszej o 2 cm niż średnica formy. Na wierzch nałożyć resztę kremu. Tort przykryć i odstawić do lodówki na 4 godziny. Ostrożnie wyjąć z formy, przystroić wiórkami z czekolady i podawać.

Porcja dla:

8 osób