45 min.
285 min.
Kiedy spód tortu składa się z czekolady i płatków śniadaniowych, piekarnik okazuje się niepotrzebny!
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 150 g płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
1Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Rozdrobnić czekoladę i stopić z masłem w rondelku. Dodać płatki śniadaniowe i wymieszać. Płynną masę rozprowadzić na papierze do pieczenia na dnie formy, ostudzić, żeby stwardniała.
2Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i skórką cytryny na gęsty krem. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać sok cytrynowy i rozpuścić w nim odciśniętą z wody żelatynę. Energicznie wymieszać z kremem twarogowym.
3Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z kremem trzepaczką do piany. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli kompot z borówek jest bardzo płynny, odsączyć owoce na sitku.
4Spód z czekolady i płatków śniadaniowych posmarować połową kremu i rozłożyć na nim borówki w kole o średnicy mniejszej o 2 cm niż średnica formy. Na wierzch nałożyć resztę kremu. Tort przykryć i odstawić do lodówki na 4 godziny. Ostrożnie wyjąć z formy, przystroić wiórkami z czekolady i podawać.
Porcja dla:
8 osób