Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Ten niesamowicie kremowy i czekoladowy, podawany na zimno tort jest przygotowany z dwoma warstwami kremu – waniliowym i czekoladowym. I nie ma co się bać żelatyny – należy tylko dobrze przeczytać instrukcję z opakowania.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 25 g mąki
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 200 g biszkoptowe kocie języczki
  • 5 listków żelatyny bez dodatków smakowych
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Ciasto: utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę zwykłą i kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy rozkładanej i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

3Po upieczeniu usunąć obręcz tortownicy. Pozostawić do ostygnięcia i odkroić 1 cm dookoła ciasta. Odciąć również 1 cm wzdłuż kocich języczków. W miejsce boków ciasta poukładać dookoła biszkoptowe kocie języczki.

4Krem waniliowy: namoczyć żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Utrzeć w garnku nad parą żółtka z cukrem na puszystą masę. Podgrzać mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Przelać mleko przez sitko do mieszanki z jajek i mieszać trzepaczką do uzyskania kremowej masy. Zdjąć garnek z pary i nadal mieszając rozpuścić żelatynę w gorącej masie. Zostawić do ostudzenia.

5Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą kremową. Rozprowadzić po cieście. Ostudzić.

6Krem czekoladowy: namoczyć żelatynę. Rozpuścić czekoladę i masło w garnku nad parą. Odseparować żółtka od białek. Wmieszać żółtka, cukier puder i brandy. Rzopuścić w mieszance żelatynę. Zostawić do ostudzenia.

7Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać z masą. Rozsmarować na wierzch kremu waniliowego. Zostawić aby stężało.

8Udekorować ciasto startą czekoladą i bitą śmietana. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porcja dla:

16 osób