60 min.
20 min.
80 min.
Ten niesamowicie kremowy i czekoladowy, podawany na zimno tort jest przygotowany z dwoma warstwami kremu – waniliowym i czekoladowym. I nie ma co się bać żelatyny – należy tylko dobrze przeczytać instrukcję z opakowania.
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 25 g mąki
- 25 g mąki kukurydzianej
- 200 g biszkoptowe kocie języczki
- 5 listków żelatyny bez dodatków smakowych
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Ciasto: utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę zwykłą i kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy rozkładanej i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
3Po upieczeniu usunąć obręcz tortownicy. Pozostawić do ostygnięcia i odkroić 1 cm dookoła ciasta. Odciąć również 1 cm wzdłuż kocich języczków. W miejsce boków ciasta poukładać dookoła biszkoptowe kocie języczki.
4Krem waniliowy: namoczyć żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Utrzeć w garnku nad parą żółtka z cukrem na puszystą masę. Podgrzać mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Przelać mleko przez sitko do mieszanki z jajek i mieszać trzepaczką do uzyskania kremowej masy. Zdjąć garnek z pary i nadal mieszając rozpuścić żelatynę w gorącej masie. Zostawić do ostudzenia.
5Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą kremową. Rozprowadzić po cieście. Ostudzić.
6Krem czekoladowy: namoczyć żelatynę. Rozpuścić czekoladę i masło w garnku nad parą. Odseparować żółtka od białek. Wmieszać żółtka, cukier puder i brandy. Rzopuścić w mieszance żelatynę. Zostawić do ostudzenia.
7Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać z masą. Rozsmarować na wierzch kremu waniliowego. Zostawić aby stężało.
8Udekorować ciasto startą czekoladą i bitą śmietana. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Porcja dla:
16 osób