Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

To ciasto ma świeży, cytrynowy smak. Świetnie nadaje się też na babeczki albo muffiny, wystarczy dodać ulubiony krem na wierzch. Smacznego!

Składniki:

  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 400 g (2 szklanki) cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Dobrze wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie blachy keksówki o wymiarach 23×12,5 cm.

2Przesiać razem mąkę z sodą i solą. Odstawić.

3W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, po jednym na raz.

4Wymieszać sok z cytryny z jogurtem i dodawać do utartej masy na przemian z mieszanką mączną. Mieszać, aż wszystko się połączy. Ciągle mieszając, dodać skórkę z cytryny i mak. Wlać ciasto do blach i wygładzić wierzch.

5Piec w temperaturze 175°C przez 50 minut lub do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Studzić przez 15 minut na podstawce żaroodpornej, a następnie wyjąć z blach.

Porcja dla:

24 osób