20 min.
50 min.
70 min.
To ciasto ma świeży, cytrynowy smak. Świetnie nadaje się też na babeczki albo muffiny, wystarczy dodać ulubiony krem na wierzch. Smacznego!
Składniki:
- 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 170 g masła o temperaturze pokojowej
- 400 g (2 szklanki) cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Dobrze wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie blachy keksówki o wymiarach 23×12,5 cm.
2Przesiać razem mąkę z sodą i solą. Odstawić.
3W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, po jednym na raz.
4Wymieszać sok z cytryny z jogurtem i dodawać do utartej masy na przemian z mieszanką mączną. Mieszać, aż wszystko się połączy. Ciągle mieszając, dodać skórkę z cytryny i mak. Wlać ciasto do blach i wygładzić wierzch.
5Piec w temperaturze 175°C przez 50 minut lub do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Studzić przez 15 minut na podstawce żaroodpornej, a następnie wyjąć z blach.
Porcja dla:
24 osób