Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Oryginalny włoski przepis na ciasto gotowe w niecałą godzinę. Lekkie, wilgotne ciasto z serem ricotta i kawałkami czekolady.

Składniki:

  • 300 g sera ricotta
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, stopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g czekolady deserowej, posiekanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.

2Za pomocą rózgi wymieszać ricottę z cukrem. Dalej mieszając dodawać jajka po jednym na raz.

3Wprost to tej mieszaniny przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Porządnie wymieszać. Na koniec wmieszać masło, wanilię i posiekaną czekoladę. Wlać do przygotowanej tortownicy.

4Piec przez 30 minut – sprawdzić wykałaczką, czy wyjdzie czysta (wtedy ciasto jest gotowe).

5Ostudzić w blaszce. Podawać lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

1 osoby