Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Oryginalny włoski przepis na ciasto gotowe w niecałą godzinę. Lekkie, wilgotne ciasto z serem ricotta i kawałkami czekolady.
Składniki:
- 300 g sera ricotta
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, stopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g czekolady deserowej, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
2Za pomocą rózgi wymieszać ricottę z cukrem. Dalej mieszając dodawać jajka po jednym na raz.
3Wprost to tej mieszaniny przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Porządnie wymieszać. Na koniec wmieszać masło, wanilię i posiekaną czekoladę. Wlać do przygotowanej tortownicy.
4Piec przez 30 minut – sprawdzić wykałaczką, czy wyjdzie czysta (wtedy ciasto jest gotowe).
5Ostudzić w blaszce. Podawać lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
1 osoby