Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Mój ulubiony sernik kremowo-śmietankowy na kruchym spodzie, a na wierzchu bezowa pianka. Palce lizać!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Przygotowanie:

1Mąkę wysiekać z margaryną i smalcem. Dodać żółtka, proszek i cukier puder, wymieszać i szybko zagnieść w kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2Ser zmiksować z jajkami, olejem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej i najszybciej w robocie kuchennym).

3Do zmiksowanego sera dodać mleko i budyń śmietankowy. Zmiksować na jednolitą masę.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

5Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na to wyłożyć masę serową.

6Piec przez około 40 minut.

7Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać aromat i wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik. Można porobić zygzaki. Piec jeszcze przez 20 minut.

Porcja dla:

16 osób