30 min.
60 min.
120 min.
Mój ulubiony sernik kremowo-śmietankowy na kruchym spodzie, a na wierzchu bezowa pianka. Palce lizać!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- 1 kg sera białego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
1Mąkę wysiekać z margaryną i smalcem. Dodać żółtka, proszek i cukier puder, wymieszać i szybko zagnieść w kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2Ser zmiksować z jajkami, olejem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej i najszybciej w robocie kuchennym).
3Do zmiksowanego sera dodać mleko i budyń śmietankowy. Zmiksować na jednolitą masę.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
5Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na to wyłożyć masę serową.
6Piec przez około 40 minut.
7Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać aromat i wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik. Można porobić zygzaki. Piec jeszcze przez 20 minut.
Porcja dla:
16 osób