60 min.
10 min.
2950 min.
Tort makowy z kremem z mleka skondensowanego. Trzeba zacząć go przygotowywać dwa dni wcześniej, bo ciasto musi przez noc poleżeć w lodówce przed upieczeniem, a później też dobrze go odstawić na noc, gdy już będzie przełożony kremem.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Zmiksować 4 jajka na puszysta masę, dodać szklankę maku, dobrze wymieszać i ostawić na noc do lodówki.
2Na drugi dzień rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
3Do jajek z makiem dodać jogurt, cukier, mąkę i sodę. Wymieszać. Wlać do 3 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut. Ciasto będzie gotowe gdy wetknięty w nie patyczek wyjdzie czysty.
4Przygotować krem: miękkie masło wymieszać z kakao widelcem. Dodać mleko skondensowane i zmiksować, aż masa będzie jednolita.
5Upieczone i przestudzone ciasta ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, a następnie posmarować kremem. Wierzch ciasta udekorować według upodobania. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Porcja dla:
8 osób