Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
55 min.

Dzieci zachwycą się tym niezwykłym ciastem, które ma kształt mrowiska. Do tego jest bardzo smaczne i proste!

Składniki:

  • 200 g masła, stopionego
  • 100 g cukru
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 puszka (400 g) karmelu
  • mak do posypania

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Stopione masło wymieszać z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy i wymieszać na jednolite, gładkie ciasto.

3Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa. Kawałki ułożyć na blaszce.

4Piec przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.

5W międzyczasie masło utrzeć na krem. Dodać karmel i wymieszać.

6Do masy karmelowej dodać wystudzone kawałki ciasta. Wymieszać dokładnie.

7Na paterze uformować mrowisko i posypać makiem.

Porcja dla:

8 osób