Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Dzieci zachwycą się tym niezwykłym ciastem, które ma kształt mrowiska. Do tego jest bardzo smaczne i proste!
Składniki:
- 200 g masła, stopionego
- 100 g cukru
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 puszka (400 g) karmelu
- mak do posypania
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Stopione masło wymieszać z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy i wymieszać na jednolite, gładkie ciasto.
3Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa. Kawałki ułożyć na blaszce.
4Piec przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
5W międzyczasie masło utrzeć na krem. Dodać karmel i wymieszać.
6Do masy karmelowej dodać wystudzone kawałki ciasta. Wymieszać dokładnie.
7Na paterze uformować mrowisko i posypać makiem.
Porcja dla:
8 osób