Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Madeira to lekkie ciasto biszkoptowe, które pochodzi z Wielkiej Brytanii. Wszystkim smakuje i zapewne na stałe zagości w Twoim zeszycie z przepisami! Użyj do niego ulubionego rumu, albo brandy – jeśli masz ochotę na coś innego.
Składniki:
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 5 jaj
- 375 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Wymieszać wszystkie składniki w takiej kolejności, jak podano i przełożyć ciasto do dużej keksówki. Piec przez 15 minut w 180 C, a następnie przez 30 minut w 200 C, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
Porcja dla:
1 osoby