Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
225 min.

Ten przepis na tort szwarcwaldzki, inaczej tort czarny las, pochodzi od mojej babci i jest najlepszy, jaki znam. Biszkopt czekoladowy piekę dzień wcześniej, a później je przekładam. Wtedy też odstawiam wiśnie na dzień by nasiąkły likierem.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Masło utrzeć wraz z cukrem, aromatem waniliowym i 4 żółtkami na kremową i jasnożółtą masę. Kakao wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami wody. Mieszając, dodać to do masy maślanej.

34 białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

4Tortownicę (o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić równomiernie ciastem – piec przez 35-45 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Przestudzić i wyjąć z tortownicy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przekroić poziomo na dwie równe części.

5Nadzienie: odsączyć wiśnie odstawiając sok na później (powinno zostać 180-250 ml soku). Skropić wiśnie kirschem, przykryć i odstawić na kilka godzin.

6Mąkę kukurydzianą rozpuścić w kilku łyżkach odłożonego soku z wiśni. Resztę soku podgrzać w małym rondelku i mieszając trzepaczką dodać rozpuszczoną mąkę. Mieszając energicznie gotować na bardzo małym ogniu aż mieszanina zgęstnieje i znów będzie przejrzysta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Równomiernie rozprowadzić mieszaninę na tej części ciasta, która będzie spodem tortu.

7Ubić śmietanę z cukrem pudrem w schłodzonej misce, aż będzie bardzo gęsta, ale nie zbyt sztywna. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, a następnie postawić mieszaninę na misce, w której znajduje się bardzo zimna woda. Stale mieszać aż galaretka przestygnie. Dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać łyżką.

8Wiśnie ułożyć na spodniej warstwie tortu, a na nie wyłożyć 1/3 kremu śmietanowego. Na tym równo ułożyć drugą warstwę ciasta, delikatnie usunąć okruchy i wyłożyć równomiernie resztę kremu. Wprost na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki i chłodzić do czasu podania.

Porcja dla:

12 osób