60 min.
45 min.
225 min.
Ten przepis na tort szwarcwaldzki, inaczej tort czarny las, pochodzi od mojej babci i jest najlepszy, jaki znam. Biszkopt czekoladowy piekę dzień wcześniej, a później je przekładam. Wtedy też odstawiam wiśnie na dzień by nasiąkły likierem.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 125 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Masło utrzeć wraz z cukrem, aromatem waniliowym i 4 żółtkami na kremową i jasnożółtą masę. Kakao wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami wody. Mieszając, dodać to do masy maślanej.
34 białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
4Tortownicę (o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić równomiernie ciastem – piec przez 35-45 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Przestudzić i wyjąć z tortownicy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przekroić poziomo na dwie równe części.
5Nadzienie: odsączyć wiśnie odstawiając sok na później (powinno zostać 180-250 ml soku). Skropić wiśnie kirschem, przykryć i odstawić na kilka godzin.
6Mąkę kukurydzianą rozpuścić w kilku łyżkach odłożonego soku z wiśni. Resztę soku podgrzać w małym rondelku i mieszając trzepaczką dodać rozpuszczoną mąkę. Mieszając energicznie gotować na bardzo małym ogniu aż mieszanina zgęstnieje i znów będzie przejrzysta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Równomiernie rozprowadzić mieszaninę na tej części ciasta, która będzie spodem tortu.
7Ubić śmietanę z cukrem pudrem w schłodzonej misce, aż będzie bardzo gęsta, ale nie zbyt sztywna. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, a następnie postawić mieszaninę na misce, w której znajduje się bardzo zimna woda. Stale mieszać aż galaretka przestygnie. Dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać łyżką.
8Wiśnie ułożyć na spodniej warstwie tortu, a na nie wyłożyć 1/3 kremu śmietanowego. Na tym równo ułożyć drugą warstwę ciasta, delikatnie usunąć okruchy i wyłożyć równomiernie resztę kremu. Wprost na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki i chłodzić do czasu podania.
Porcja dla:
12 osób