Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Jeśli spodziewamy się tylko kilkorga gości, o których wiemy, że nie są specjalnymi łasuchami, możemy przygotować ten nieco mniejszy, choć nie mniej pyszny tort.

Składniki:

  • 1/2 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła

Przygotowanie:

1Wydobyć nasionka ze strączka wanilii. Jajka, cukier i nasionka wanilii miksować, aż cukier rozpuści się i masa będzie puszysta. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i po 1 łyżce dodawać do masy, ciągle mieszając. Rozpuścić masło, dodać i wymieszać. Nagrzać piekarnik do 190°C.

2Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Przeciąć ciasto poziomo, żeby powstały 3 blaty.

3Zagotować mleko z kawą mieloną i odstawić na godzinę do naciągnięcia. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Przecedzić przez gęste sitko kawę na mleku i zagotować. Dodać budyń w proszku, cukier i odciśniętą z wody żelatynę, i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą.

4Pierwszy blat posmarować z wierzchu kremem, nakryć drugim i znów posmarować. Przykryć ostatnim blatem. Rozrobić polewę, odłożyć 2 łyżki na później, resztę zmieszać z kawą i polać tort wraz z bokami. Przystroić resztą polewy (wzorki na wierzchu) i płatkami migdałowymi (z boku).

Porcja dla:

10 osób