25 min.
30 min.
55 min.
Jeśli spodziewamy się tylko kilkorga gości, o których wiemy, że nie są specjalnymi łasuchami, możemy przygotować ten nieco mniejszy, choć nie mniej pyszny tort.
Składniki:
- 1/2 laski wanilii
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 40 g masła
Przygotowanie:
1Wydobyć nasionka ze strączka wanilii. Jajka, cukier i nasionka wanilii miksować, aż cukier rozpuści się i masa będzie puszysta. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i po 1 łyżce dodawać do masy, ciągle mieszając. Rozpuścić masło, dodać i wymieszać. Nagrzać piekarnik do 190°C.
2Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Przeciąć ciasto poziomo, żeby powstały 3 blaty.
3Zagotować mleko z kawą mieloną i odstawić na godzinę do naciągnięcia. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Przecedzić przez gęste sitko kawę na mleku i zagotować. Dodać budyń w proszku, cukier i odciśniętą z wody żelatynę, i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą.
4Pierwszy blat posmarować z wierzchu kremem, nakryć drugim i znów posmarować. Przykryć ostatnim blatem. Rozrobić polewę, odłożyć 2 łyżki na później, resztę zmieszać z kawą i polać tort wraz z bokami. Przystroić resztą polewy (wzorki na wierzchu) i płatkami migdałowymi (z boku).
Porcja dla:
10 osób