Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Oto klasyczne połączenie czekolady z orzechami laskowymi. Pyszny placek z polewą czekoladową na wierzchu.

Składniki:

  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 250 g ciemnej lub mlecznej czekolady
  • 250 g orzechów laskowych (lub migdałów), posiekanych
  • 100 g mąki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 180 C.

2Masło zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Czekoladę zetrzeć na tarce lub stopić, a następnie wmieszać do ciasta. Dodać orzechy i mąkę i wymieszać dobrze ciasto.

3Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i piec przez około 30 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na kwadraty i polać czekoladą.

Porcja dla:

80 osób