Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Oto klasyczne połączenie czekolady z orzechami laskowymi. Pyszny placek z polewą czekoladową na wierzchu.
Składniki:
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 250 g ciemnej lub mlecznej czekolady
- 250 g orzechów laskowych (lub migdałów), posiekanych
- 100 g mąki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 180 C.
2Masło zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Czekoladę zetrzeć na tarce lub stopić, a następnie wmieszać do ciasta. Dodać orzechy i mąkę i wymieszać dobrze ciasto.
3Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i piec przez około 30 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na kwadraty i polać czekoladą.
Porcja dla:
80 osób