Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ciasto piernikopodobne z dżemem. Najlepiej się tutaj sprawdza dżem z czarnej porzeczki, a jeszcze lepiej jak jest z domowej spiżarni!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 120 ml dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.

2Jajka zmiksować z cukrem, dodać mleko i olej, dalej miksując. Dodać dżem i wymieszać.

3Mąkę przesiać z przyprawami i sodą. Stopniowo dodawać do masy i wymieszać na gładko (można zmiksować).

4Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już upieczony.

Porcja dla:

15 osób