Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
To ciasto trochę przypomina włoski sernik. Jeśli jesteś na diecie wcale nie musisz rezygnować z deseru… oto lekka wersja smakowitego ciasta cytrynowego, zawierająca mniej cukru niż normalne ciasta.
Składniki:
- 3 jajka
- 65 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g serka wiejskiego, odsączonego
- 80 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 240 C.
2W misce zmiksować jajka z cukrem i wanilią, aby powstała biała, pienista masa.
3Dodać ser i mąkę, dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, sól i imbir, ponownie wymieszać.
4Przełożyć ciasto do silikonowej formy (nie trzeba jej smarować) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut.
5Ostudzić. Można wstawić na kilka godzin do lodówki – wtedy smakuje najlepiej.
Porcja dla:
6 osób