Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To ciasto trochę przypomina włoski sernik. Jeśli jesteś na diecie wcale nie musisz rezygnować z deseru… oto lekka wersja smakowitego ciasta cytrynowego, zawierająca mniej cukru niż normalne ciasta.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 65 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g serka wiejskiego, odsączonego
  • 80 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 240 C.

2W misce zmiksować jajka z cukrem i wanilią, aby powstała biała, pienista masa.

3Dodać ser i mąkę, dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, sól i imbir, ponownie wymieszać.

4Przełożyć ciasto do silikonowej formy (nie trzeba jej smarować) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut.

5Ostudzić. Można wstawić na kilka godzin do lodówki – wtedy smakuje najlepiej.

Porcja dla:

6 osób