20 min.
15 min.
35 min.
Bardzo pyszna! Ciasto kruche w połączeniu z malinami i dżemem jest pycha, choć dla niektórych może być zbyt kwaśne. Polecam dodać wtedy cukru do malin lub polewę czekoladową na wierzch.
Składniki:
- 125 g (1 szkl.) mąki
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 450 g świeżych malin
- 220 g (1 mały słoiczek) dżemu malinowego lub innego owocowego
Przygotowanie:
1W średniej misce utrzeć mąkę z masłem i cukrem pudrem. Kiedy masa będzie gładka uklepać ją na dno miski i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (można przygotować ciasto dzień wcześniej).
2Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
3Wyłożyć ciasto na dnie i bokach okrągłej foremki o średnicy 27 cm.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić.
5Poukładać maliny na cieście. Podgrzać słoiczek z dżemem w mikrofalówce aż zacznie bulgotać. Polać na wierzch owoców. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z bitą śmietaną, lodami i/lub polewą czekoladową.
Porcja dla:
8 osób