Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Bardzo pyszna! Ciasto kruche w połączeniu z malinami i dżemem jest pycha, choć dla niektórych może być zbyt kwaśne. Polecam dodać wtedy cukru do malin lub polewę czekoladową na wierzch.

Składniki:

  • 125 g (1 szkl.) mąki
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 450 g świeżych malin
  • 220 g (1 mały słoiczek) dżemu malinowego lub innego owocowego

Przygotowanie:

1W średniej misce utrzeć mąkę z masłem i cukrem pudrem. Kiedy masa będzie gładka uklepać ją na dno miski i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (można przygotować ciasto dzień wcześniej).

2Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.

3Wyłożyć ciasto na dnie i bokach okrągłej foremki o średnicy 27 cm.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić.

5Poukładać maliny na cieście. Podgrzać słoiczek z dżemem w mikrofalówce aż zacznie bulgotać. Polać na wierzch owoców. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z bitą śmietaną, lodami i/lub polewą czekoladową.

Porcja dla:

8 osób