Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ta tarta ma bardzo świeży smak dzięki limonkom i imbirowi. Jest łatwa i szybko się ją piecze. Zamiast dżemu limonkowego na wierzch można dać dżem pomarańczowy.

Składniki:

  • gotowy spód do tarty o średnicy 23 cm
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 4 limonki
  • 225 ml śmietany kremówki
  • 150 g marmolady lub dżemu z limonki (lub z pomarańczy)
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170°C.

2Rozbić 2 jajka, dodać 3 żółtka. Pozostałe 3 białka zużyć do innego przepisu.

3Zetrzeć skórkę z jednej limonki, wycisnąć sok ze wszystkich 4.

4Do jajek dodać śmietanę, sok z limonek, imbir, skórkę z limonki i cukier. Wymieszać aby się dobrze połączyło. Wlać na gotowy spód.

5Piec przez 45 minut, aż się zetnie.

6W tym czasie podgrzać na małym ogniu marmoladę aby się rozpuściła.

7Gdy tarta nieco przestygnie, pokryć ją ciepłą marmoladą.

8Całkiem ostudzić i podawać.

Porcja dla:

1 osoby