Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
60 min.

Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie i minimum sprzątania! Idealne na tort. Aby ciasto było bardziej czekoladowe można dodać więcej kakao.

Składniki:

  • 400 g (2 szkl.) cukru
  • 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
  • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie okrągłe blachy o średnicy 23 cm.

2W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

3W środku mieszaniny zrobić zagłębienie i dodać jaja, mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej szybkości. Nadal miksując, dodać wrzącą wodę.

4Wlać do dwóch okrągłych blach o średnicy 23 cm. Piec w temperaturze 175°C przez 30 do 35 minut, lub do momentu kiedy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.

5Studzić przez 10 minut w blachach, a następnie odwrócić na metalowej kratce i kontynuować studzenie.

Porcja dla:

24 osób