15 min.
35 min.
60 min.
Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie i minimum sprzątania! Idealne na tort. Aby ciasto było bardziej czekoladowe można dodać więcej kakao.
Składniki:
- 400 g (2 szkl.) cukru
- 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
- 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie okrągłe blachy o średnicy 23 cm.
2W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
3W środku mieszaniny zrobić zagłębienie i dodać jaja, mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej szybkości. Nadal miksując, dodać wrzącą wodę.
4Wlać do dwóch okrągłych blach o średnicy 23 cm. Piec w temperaturze 175°C przez 30 do 35 minut, lub do momentu kiedy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
5Studzić przez 10 minut w blachach, a następnie odwrócić na metalowej kratce i kontynuować studzenie.
Porcja dla:
24 osób