Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
65 min.

Nadzienie tej tarty to krem z jajek, masła, migdałów i malin. Smakuje wybornie z dodatkiem musu jabłkowego.

Składniki:

  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 125 g mrożonych malin, rozmrożonych
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Zmiksować masło z cukrem na kremową masę. Wmieszać roztrzepane jajka, mielone migdały i mąkę.

3Z ciasta wykroić koła o średnicy ok. 20 cm. Ułożyć je na dużej blasze lekko posypanej mąką. Środek ciasta posmarować kremem, pozostawiając niewielki margines od brzegu. Na wierzchu ułożyć maliny.

4Przykryć drugim kołem z ciasta. Zawinąć brzegi i dobrze skleić. Narysować na wierzchu wzorki za pomocą noża.

5W misce wymieszać roztrzepane żółtko z łyżką wody. Posmarować tym wierzch ciasta.

6Piec przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

8 osób