Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Nadzienie tej tarty to krem z jajek, masła, migdałów i malin. Smakuje wybornie z dodatkiem musu jabłkowego.
Składniki:
- 70 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 125 g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 125 g mrożonych malin, rozmrożonych
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 żółtko
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Zmiksować masło z cukrem na kremową masę. Wmieszać roztrzepane jajka, mielone migdały i mąkę.
3Z ciasta wykroić koła o średnicy ok. 20 cm. Ułożyć je na dużej blasze lekko posypanej mąką. Środek ciasta posmarować kremem, pozostawiając niewielki margines od brzegu. Na wierzchu ułożyć maliny.
4Przykryć drugim kołem z ciasta. Zawinąć brzegi i dobrze skleić. Narysować na wierzchu wzorki za pomocą noża.
5W misce wymieszać roztrzepane żółtko z łyżką wody. Posmarować tym wierzch ciasta.
6Piec przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
8 osób