Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
110 min.

Jedna z moich ulubionych wersji szarlotki: masa jabłkowa z dodatkiem orzechów i rodzynek, i kruche ciasto posypane cukrem pudrem.

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 170 g cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:

1Standardowo zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Do mąki dodać 4 żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i otartą skórkę z cytryny. Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Odstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.

2Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.

3Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.

4Na wysmarowanej blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm ułożyć jedną część rozwałkowanego ciasta, posypać równomiernie rodzynkami i orzechami. Bakalie przykryć jabłkami, posypać cynamonem, na jabłkach rozłożyć drugą część rozwałkowanego cienko ciasta i nakłuć je widelcem.

5Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut.

6Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

1 osoby