60 min.
50 min.
110 min.
Jedna z moich ulubionych wersji szarlotki: masa jabłkowa z dodatkiem orzechów i rodzynek, i kruche ciasto posypane cukrem pudrem.
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 170 g cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie:
1Standardowo zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Do mąki dodać 4 żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i otartą skórkę z cytryny. Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Odstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
2Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
3Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
4Na wysmarowanej blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm ułożyć jedną część rozwałkowanego ciasta, posypać równomiernie rodzynkami i orzechami. Bakalie przykryć jabłkami, posypać cynamonem, na jabłkach rozłożyć drugą część rozwałkowanego cienko ciasta i nakłuć je widelcem.
5Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut.
6Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
1 osoby