Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wydawałoby się, że ciasto pomidorowe jest pikantne w smaku, nic bardziej mylnego. Pomidorowe ciasto z rodzynkami przypomina korzenny keks.

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 300 g cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.

2Masło z cukrem utrzeć mikserem na kremową masę.

3Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i sól, i dokładnie wymieszać.

4Dodać startą skórkę z cytryny, rodzynki i pomidory, a następnie wymieszać.

5Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy i piec przez około 60 minut, aż uzyska zloty kolor.

Porcja dla:

1 osoby