Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Wydawałoby się, że ciasto pomidorowe jest pikantne w smaku, nic bardziej mylnego. Pomidorowe ciasto z rodzynkami przypomina korzenny keks.
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 300 g cukru
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
2Masło z cukrem utrzeć mikserem na kremową masę.
3Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i sól, i dokładnie wymieszać.
4Dodać startą skórkę z cytryny, rodzynki i pomidory, a następnie wymieszać.
5Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy i piec przez około 60 minut, aż uzyska zloty kolor.
Porcja dla:
1 osoby