Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Wiem, myślisz pewnie „O nie! Jeszcze jeden przepis na chleb bananowy!” Ale ten jest trochę inny: śmietana sprawia, że chleb jest tak wilgotny, że po prostu rozpływa się w ustach. Ma fantastyczny smak! Przepis nadaje się też doskonale na muffinki. Można go zamrażać.

Składniki:

  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 170 g masła
  • 600 g (3 szklanki) cukru
  • 3 jajka
  • 6 bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych
  • 450 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 150°C. Posmarować tłuszczem 4 formy keksowe wielkości około 7×17 cm. W małej misce wymieszać 1/4 szklanki cukru z łyżeczką cynamonu i oprószyć tym lekko wnętrze foremek.

2W dużej misce utrzeć masło z 3 szklankami cukru. Dodać jaja, purée z bananów, śmietanę, wanilię i cynamon i wymieszać. Dosypać mąkę, sodę i sól i dobrze wymieszać. Na koniec domieszać orzechy. Rozdzielić po równo do przygotowanych foremek.

3Piec 1 godzinę, aż wkłuta w środek wykałaczka po wyjęciu będzie czysta i sucha.

Porcja dla:

4 osób