10 min.
60 min.
70 min.
Wiem, myślisz pewnie „O nie! Jeszcze jeden przepis na chleb bananowy!” Ale ten jest trochę inny: śmietana sprawia, że chleb jest tak wilgotny, że po prostu rozpływa się w ustach. Ma fantastyczny smak! Przepis nadaje się też doskonale na muffinki. Można go zamrażać.
Składniki:
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 170 g masła
- 600 g (3 szklanki) cukru
- 3 jajka
- 6 bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych
- 450 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 150°C. Posmarować tłuszczem 4 formy keksowe wielkości około 7×17 cm. W małej misce wymieszać 1/4 szklanki cukru z łyżeczką cynamonu i oprószyć tym lekko wnętrze foremek.
2W dużej misce utrzeć masło z 3 szklankami cukru. Dodać jaja, purée z bananów, śmietanę, wanilię i cynamon i wymieszać. Dosypać mąkę, sodę i sól i dobrze wymieszać. Na koniec domieszać orzechy. Rozdzielić po równo do przygotowanych foremek.
3Piec 1 godzinę, aż wkłuta w środek wykałaczka po wyjęciu będzie czysta i sucha.
Porcja dla:
4 osób