Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pokroić w kwadraty i podawać na ciepło lub zimno. Wspaniałe z lodami lub bitą śmietaną.

Składniki:

  • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
  • 1 łyżka masła
  • 330 g (1 i 1/2 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 230 ml (1 szklanka) kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm.

2Wymieszać cukier z orzechami, roztopionym masłem i cynamonem aż powstanie grudkowate ciasto; odstawić.

3W drugiej misce utrzeć tłuszcz z brązowym cukrem i jajkiem.

4Do utartej masy dodawać mąkę, sodę i sól na przemian z kwaśną śmietaną. Na koniec dodać rabarbar.

5Wlać mieszaninę do blachy i posypać wcześniej przygotowaną mieszanką z orzechami.

6Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 do 50 minut. Pokroić w kwadraty i podawać na ciepło lub zimno.

Porcja dla:

20 osób