Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Pokroić w kwadraty i podawać na ciepło lub zimno. Wspaniałe z lodami lub bitą śmietaną.
Składniki:
- 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
- 1 łyżka masła
- 330 g (1 i 1/2 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 230 ml (1 szklanka) kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm.
2Wymieszać cukier z orzechami, roztopionym masłem i cynamonem aż powstanie grudkowate ciasto; odstawić.
3W drugiej misce utrzeć tłuszcz z brązowym cukrem i jajkiem.
4Do utartej masy dodawać mąkę, sodę i sól na przemian z kwaśną śmietaną. Na koniec dodać rabarbar.
5Wlać mieszaninę do blachy i posypać wcześniej przygotowaną mieszanką z orzechami.
6Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 do 50 minut. Pokroić w kwadraty i podawać na ciepło lub zimno.
Porcja dla:
20 osób