Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szybki i łatwy przepis na słodkie kruche ciasto. Doskonale nadaje się do tart i flanów. Można je zamrażać, a dzień przed użyciem po prostu przełożyć do lodówki, żeby rozmarzło.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 mała szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

1W robocie kuchennym lub w dużej misce zmiksować mąkę z cukrem, solą i masłem. Jeśli nie używa się miksera należy mieszać składniki, pocierając między palcami, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą.

2Dodać żółtko i wodę, i wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut lub do czasu użycia.

Porcja dla:

600 osób