Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Szybki i łatwy przepis na słodkie kruche ciasto. Doskonale nadaje się do tart i flanów. Można je zamrażać, a dzień przed użyciem po prostu przełożyć do lodówki, żeby rozmarzło.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 mała szczypta soli
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 100 ml wody
Przygotowanie:
1W robocie kuchennym lub w dużej misce zmiksować mąkę z cukrem, solą i masłem. Jeśli nie używa się miksera należy mieszać składniki, pocierając między palcami, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą.
2Dodać żółtko i wodę, i wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut lub do czasu użycia.
Porcja dla:
600 osób