Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
390 min.

Sernik, do którego przymierzałam się kilka razy, w końcu skusiłam się na niego zachęcona zapachem świeżych malin. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć jego pieczenie zajmuje wyjątkowo długo czasu.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 750 g półtłustego, zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

1Składniki na spód zagnieść i wyłożyć na spód dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

2Ser, serek mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach.

3Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodać śmietanę i mąkę. Masy nie należy zbytnio napowietrzać.

4Maliny wraz z cukrem zmiksować, a następnie dokładnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

5Masę serową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu zrobić kropki z musu malinowego i wykałaczką narysować wzorki.

6Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120°C – nie otwierając piekarnika i piec dalej około 90 minut, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy).

7Po tym czasie wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić po około pół godzinie, po kolejnych kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

Porcja dla:

1 osoby