Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Klasyk deserów z kuchni austriackiej – bardzo czekoladowe ciasto z nadzieniem morelowym. Ten wypiek zapewni ci miano speca od ciast – przynajmniej w gronie przyjaciół!

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 200 g czekolady, roztopionej
  • 6 jajek
  • 250 g przesianej mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 30 g konfitury morelowej, podgrzanej
  • czekoladowa polewa do dekoracji

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 18 cm.

2Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać roztopioną czekoladę, dalej miksując. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać do masy po jednym na raz, cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając.

3Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

4Ciasto przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Piec przez godzinę. Odstawić na metalową kratkę do przestygnięcia.

5Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty. Spodni blat posmarować konfiturą i złożyć z powrotem. Udekorować polewą lub roztopioną czekoladą.

Porcja dla:

12 osób