25 min.
50 min.
315 min.
Ten sernik ma pyszny spód z ciasteczek czekoladowych. Nawet mały kawałek tego placka sprawia, że jesteś w niebie! Warto więc poświęcić na niego te kilka chwil.
Składniki:
- 1,5 szklanki (170 g) drobno pokruszonych ciasteczek czekoladowych
- 1 szklanka (200 g) białego cukru
- 55 g masła, stopionego
- 450 g serka śmietankowego (typu Philadelphia), pokrojonego w kostkę
- 2 kubeczki (460 g) kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 55 g masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Wymieszać pokruszone ciasteczka z 2 łyżkami białego cukru i stopionym masłem. Wyłożyć tę masę na dno i brzegi (do 1 cm wysokości) tortownicy o średnicy 23 cm. Piec przez około 8 minut.
3Ciasto czekoladowe: w misce zmiksować 1/4 szklanki masła z brązowym cukrem i 1/4 szklanki białego cukru. Wmieszać wodę i 1 łyżeczkę wanilii. Miksując, dodać mąkę. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać.
4Masa serowa: zmiksować 1 szklankę białego cukru z serkiem śmietankowym. Dodać 1 szklankę kwaśnej śmietany, jajka i 1 łyżeczkę wanilii. Dobrze wymieszać i wlać do przygotowanej tortownicy.
5Ciasto czekoladowe nakładać równomiernie na masę serową po 2 łyżki na raz, wciskając je pod powierzchnię masy serowej. Piec w rozgrzanym piekarniku (175 stopni C) przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik nadal się będzie delikatnie trząść na środku. Jeszcze gorący sernik udekorować polewą, a następnie przestudzić i wstawić od lodówki na co najmniej 4 godziny.
6Polewa: wymieszać pozostały kubek śmietany z 1 łyżeczką wanilii i 2 łyżeczkami białego cukru – masa ma być gładka. Posmarować tym gorące ciasto.
Porcja dla:
12 osób