Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Bardzo fajna babka z marmurkowym wzorkiem. Składa się z ciasta jasnego i ciemnego które się wlewa do formy na przemian.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszysta masę. Stale miksując, dodawać po 1 żółtku.
3Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Zmiksować.
4Dodać mleko i cukier waniliowy, dobrze zmiksować. (Na tym etapie można też dodać bakalie.)
5Podzielić ciasto na pół – do jednej połowy dodać kakao i dobrze wymieszać.
6Formę do babki o pojemności 1,5 litra wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlewać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec przez 45-50 minut. (Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.)
7Przestudzoną babkę można udekorować polewą czekoladową albo lukrem.
Porcja dla:
1 osoby