Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Bardzo fajna babka z marmurkowym wzorkiem. Składa się z ciasta jasnego i ciemnego które się wlewa do formy na przemian.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszysta masę. Stale miksując, dodawać po 1 żółtku.

3Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Zmiksować.

4Dodać mleko i cukier waniliowy, dobrze zmiksować. (Na tym etapie można też dodać bakalie.)

5Podzielić ciasto na pół – do jednej połowy dodać kakao i dobrze wymieszać.

6Formę do babki o pojemności 1,5 litra wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlewać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec przez 45-50 minut. (Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.)

7Przestudzoną babkę można udekorować polewą czekoladową albo lukrem.

Porcja dla:

1 osoby