Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Coś dla prawdziwego miłośnika ciast czekoladowych. To wilgotne i gęste ciasto można użyć do wykonania tortu. Świetne z polewą z serka śmietankowego lub lukrem o smaku toffi.
Składniki:
- 300 g (1,5 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 235 ml (szklanka) mleka
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 45 g (1/2 szklanki) gorzkiego kakao
Przygotowanie:
1W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Do mieszanki dodać wanilię, a następnie jaja.
2W drugiej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Zakwasi�� mleko dodając sok z cytryny lub ocet. Do utartej mieszanki dodawać na przemian mieszaninę z mąką i kwaśne mleko.
3Wymieszać kakao w ciepłej wodzie i dodać do ciasta, stale mieszając.
4Piec przez 30 do 35 minut w temperaturze 175°C. Ostudzić i udekorować ulubioną polewą.
Porcja dla:
18 osób